‘Cujo’ (1983) | Žuti titl

‘Cujo’ (1983)

Čovjekov najbolji prijatelj ili čovjekov najgori neprijatelj?

DVD ovitak

DVD ovitak

Stvarno, kako je talijanski scenarist Zapponi (‘Deep Red’) rekao, najstrašniji su filmovi koji plaše ‘običnim’ i ljudima bliskim stvarima. Jer nema tog duha, vještice ni demona koji mogu uplašiti kao što može nešto blisko svakodnevnici poput, evo na primjer, napada pobješnjelog divovskog bernardinca.

Još jedan filmovani Stephen King kojeg se sjećam u fragmentima gledajući ga davno na HTV-u kad sam promašio početak i naletio na finale a sad odgledao u cijelosti sa UK DVD izdanja (na žalost ojadnog kao i ostali – USA i Nizozemski pandani 🙁 ). A početak je ionako samo poduži uvod u kojem se praktično ne događa ništa posebno do trenutka kad ugriz šišmiša zaraženog bjesnoćom u njušku grdosije počne ‘djelovati’ i pretvori do tada umiljatog bernardinca u 200 kila izbezumljene, krvoločne gomile mesa spremne da nemilosrdno masakrira svakog koga spazi u vidokrugu! A do tada, spomenuto ‘ništa posebno’ lagano klizi kao obiteljska drama i odličan lagani uvod u ono što zapravo slijedi: majka se švaleriše sa lokalnim ‘mačo’ žigolom (i shvaća grešku), klinac ide u predškolski (i boji se čudovišta iz ormara), otac radi k’o pas (i saznaje da ga žena vara) a pas ne radi ništa. Ali počinje se čudno ponašati. Što nitko ne primjećuje. Dok ne bude prekasno.

Umiljati div...

Umiljati div…
...ili krvoločni ubojica

…ili krvoločni ubojica

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A kad postane prekasno, kreću neviđene scene među kojima su neke definitivno najnapetije, najneugodnije i najnevjerojatnije ikad snimljene (poput, moram spomenuti, scene majke i sina, u trenutku krajnjeg očaja i nemoći zarobljene u automobilu, snimljene u jednom kadru višestrukim rotacijama kamere u punim krugovima unutar automobila) jer gotovo 45 minutna opsada automobila sa nesretnom ženom i dječakom koje bernardinac svim silama pokušava dohvatiti, unatoč ne osobitoj eksplicitnosti i sa minimumom gorea, toliko je nakrcana napetošću i krvoločnošću da nije za ljude slabih živaca a da nespominjem one koji se boje pasa na koje bi ovo moglo ostaviti teške posljedice.

Neumorna opsada automobila

Neumorna opsada automobila
Na izmaku snaga

Na izmaku snaga

Ako je Velimir preporučio ‘The Pack’ za odgovaranje klinaca od želje za kupnjom najboljeg čovjekovog prijatelja, ‘Cujo’ je idealan za izazivanje fobije pri susretu sa kakvim divovskim čukom.  Jer tko zna gdje je taj gurao svoju njušku… Image

Arminio
Voli sve što vole mladi ... iz 70-ih i 80-ih.

Moglo bi te još zanimati:Komentiraj