‘Father’s Day’ (2011) | Žuti titl

‘Father’s Day’ (2011)

Vau!

Vau!

Nova Troma!

Priča o stvaranju ovog filma jedna je od onih savršenih priča o uspjehu – ili bolje reći ‘uspjehu’, ako dotični doživljavate s mainstream pozicije, a ne kao priliku za lo-fi realizaciju snova pod kišobranom legendarne Trome. Producirala je Troma u svojoj bogatoj povijesti štošta, ponekad nešto više, a katkad i ponešto manje gledljivo, a iako danas snima manje jer i zarađuje manje, svako malo iznenadi nas nečim u što je vrijedilo utuči pokoji dolar – u ovom slučaju, svega 10.000 odlično iskorištenih dolara, na potpuno suludu, besmislenu, ali iznenađujuće zabavnu priču o krvavim ubojstvima izazvanim obiteljskom traumom, zapravo musaku eksploatacijskih žanrova koji variraju od ultra-uvredljivog gore horora preko urnebesnog akcića (pa čak i SF-a) do komedije s nepotrebnom gomilom besciljnih dijaloga.

‘Father’s Day’ je, da se vratimo mitu o postanku, nastao u umu filmskog kolektiva Astron-6, strastvenih zaljubljenika u suludu VHS opskuriju osamdesetih, a koji su nakon što su oduševili Kaufmana lažnim foršpanom, na kraju dobili priliku istresti svoje opsesije u dugometražnom uratku nakrcanom svime onime što se i očekuje od jednog ovakvog retro/hommage projekta – blesavim filterima koji pokušavaju digitalnu cjelinu pretvoriti u ispranu staru filmsku vrpcu, čizi 80’s soundtrackom i gejzirima krvi koji špricaju… pa, najčešće iz odrezanih penisa, obzirom da je sjeckanje crvenom farbom pošpricanih dilda jedan od vodećih motiva ovog uratka. Kao dio gay nekrofilije i kanibalizma, naravno.

Filma koji na neku čudnu foru, makar predugačak i na trenutke naporan, ipak funkcionira, doduše kao mješanac koji se ne može odlučiti želi li zabavljati umjerene indie fanatike ili rajcati totalne pacijente koji se natječu u forsanju eksplicitnosti – ali kako mi ovdje, u mahagonijskim uredima Žutog titla, pripadamo objema skupinama, nemamo se zbog čega žaliti.

Ako izgleda kao ono što mislite da jest, onda jest to što mislite da jest

Ako izgleda kao ono što mislite da jest, onda jest to što mislite da jest

Netko je zagnjurio u jagode?

Netko je zagnjurio u jagode?

 

 

 

 

 

 

Velimir
Čarobnjak pisane riječi, džedaj verbalne komunikacije i renesansni čovjek koji štuje sve od japanske eksploatacije do Chucka Norrisa.

Moglo bi te još zanimati:Komentiraj