‘Milius’ (2013) | Žuti titl

‘Milius’ (2013)

Bedževima protiv hipija

Bedževima protiv hipija

Lektira!

Dežurni luđak bez kojeg ne bi bilo našeg odrastanja uz film – čovjek koji je napisao najveće klasike ključne ere holivudske transformacije, sve od nezaboravnih komada dijaloga ‘Prljavog Harryja’ preko ‘Apokalipse danas’ do ultimativne dječačke fantazije ‘Red Dawn‘, napokon je dobio dokumentarac kakav zaslužuje. Vrhunski odrađen posao, tradicionalnog koncepta, ali nabijen strašću i zlata vrijednom trivijom iz usta sve samih ikona osobno: nagurali su se ovdje Spielberg, Lucas, Coppola, Scorsese, Stone, Dreyfuss… Kao i rodbina, producenti mnogih klasika, Stallone i Schwarzenegger…

A Milius je još uvijek živ, iako se dokumentarac gleda kao da nije. Zašto? Moždani udar koji ga je pokosio prije koje godine oduzeo mu je sposobnost govora, što je i neke nove projekte stavilo na led. Tako da ‘Milius’ funkcionira na dvije sjajne razine – jedna je klasična retrospektiva uvrnutog genija opsjednutog nasiljem, oružjem i epikom, a druga kratki apdejt ispunjen lamentacijama o okrutnosti starenja, ali i optimizmom poetski definiranim uspješnim razaranjem glinenih golubova.

Što reći – neopisivo zabavan, zanimljiv i savršeno upakiran komad torte za sve filmofile koji drže do sebe. A i one koji tek žele držati.

Za enciklopediju

Za enciklopediju

Milius danas

Milius danas

Velimir
Čarobnjak pisane riječi, džedaj verbalne komunikacije i renesansni čovjek koji štuje sve od japanske eksploatacije do Chucka Norrisa.

Moglo bi te još zanimati:Komentiraj