‘Surviving Phillipine Cinema’ | Žuti titl

‘Surviving Phillipine Cinema’

Biseri filipinskog filma

Biseri filipinskog filma

Sigurno niste imali pojma da je od 30-ih do 50-ih godina filipinska filmska industrija bila najjača industrija nakon Hollywooda, pa možda čak i u rangu s njime – po količini proizvedenih filmova, zaradi i izvozu.

Stvari su se zatim, uči nas ovaj dokumentarac, počele srozavati do te razine da danas filipinski filmski biznis jedva pa opstaje – za razliku od korejske ili japanske politike kombinacije biznis investicija i državne pomoći, Filipini su spali na preživljavanje, s produkcijom koja mora zaraditi trostruko od uloženog da bi se uopće isplatila (zbog loše porezne politike i zahtjeva investitora) i izvozom koji se u najvećem dijelu oslanja na gay tržište, a koje je najveće u zapadnjačkoj distribuciji i festivalskoj potražnji filipinskog filma.

DV produkcija revolucionarizirala je nezavisnu kinematografiju – 2007. godine snimljeno je čak 111 filmova u zemlji, od čega je 81 nezavisno producirano i snimano s digitalkama (te prikazano u novim kinima specijaliziranim za digitalne projekcije), a svega 30 komada nastalo je u velikim studijima, s tradicionalnom kino distribucijom.

Sve to uči nas kratki dokumentarac ‘Surviving Phillipine Cinema’, koji je Erik Matti, filipinski redatelj na Zapadu možda najpoznatiji po hororu ‘Pa-siyam’ (2004), složio za prezentaciju na ovogodišnjem Far East Film Festivalu. Polusatni uvid u trenutno stanje filipinske kinematografije, kroz intervjue njezinih ključnih igrača, nažalost nije komercijalno dostupan, no jednog dana možda ćete ga imati prilike pogledati, ili na našim večerima u Kino klubu Jadran filma, ili na ljutomerskom Grossman festivalu. Nadamo se u paketu s pokojim filipinskim filmom…

Izbodena kišom letećih pušaka!

Izbodena kišom letećih pušaka!
Raymond Red, filipinski dobitnik Zlatne palme

Raymond Red, filipinski dobitnik Zlatne palme

Image

Velimir
Čarobnjak pisane riječi, džedaj verbalne komunikacije i renesansni čovjek koji štuje sve od japanske eksploatacije do Chucka Norrisa.

Moglo bi te još zanimati:Komentiraj