‘Big Man Japan’ (2007) | Žuti titl

‘Big Man Japan’ (2007)

Godzilla vs Mothra? Skoro pa...
Godzilla vs Mothra? Skoro pa…

Priča o čovjeku koji je postao Godzilla.

Japanski mockumentary i parodija na kaiju eigu, jedna od najrazvikanijih japanskih komedija 2007. koja uopće nije toliko ha-ha smiješna, koliko najjednostavnije rečeno bizarna i jako dobro snimljena, s takvom dozom ozbiljnosti i pretjerivanja u isto vrijeme da jednostavno mora oduševiti. Apsurd u svom najboljem i 'sitnim, ali dinamitnim' idejama najbogatijem izdanju, ukratko.

Masaru Daisatou je ekscentrični, siromašni i povučeni 40-godišnjak, koji se pretvara u divovsku, 30-ak metara veliku CGI kreaturu. Ona se potom bori s drugim daleko nevjerojatnijim CGI čudovištima, ne bi li obranila Tokio od tih agresivnih beštija. U galeriji neopisivih kaijua, između ostalih nalazi se i poskakujuća divovska glava Riki Takeuchija iz čijeg vrata izvire jedna golema noga! WTF?!

Riki Takeuchi u neobičnom izdanju
Riki Takeuchi u neobičnom izdanju
Vidim te!
Vidim te!

'Big Man Japan' (aka 'Dai Nipponjin') režirao je glavni glumac Hitoshi Matsumoto, japanska manzai ikona, koja savršeno funkcionira i ispred i iza kamere. Film možda traje malo previše (118 minuta), ali dostavlja sasvim dovoljno neukroćenog ludila za sve ljubitelje jedinstvenog japanskog humora i još jedinstvenijeg poimanja kino-zabave, s dozom satire i ismijavanja svega, od pop kulture do društva. A uz sve to, sadrži i lažne crno-bijele povijesne snimke u maniri japanske varijante 'Zeliga', suludu scenu prve transformacije (da, ona s divovskim ljubičastim gaćama i strujom kroz bradavice) i neke od najluđih monstera ikada viđenih na filmu.

Poput kreature s divovskim okom na rastezanje ili Smelly Baddieja, koji ispušta smrad ravan smradu točno 10.000 ljudskih govana. Ili spomenute Rikijeve glave.

Kužite omjer?
Kužite omjer?
Još jedan dan u uredu
Još jedan dan u uredu

Image

Velimir
Čarobnjak pisane riječi, džedaj verbalne komunikacije i renesansni čovjek koji štuje sve od japanske eksploatacije do Chucka Norrisa.

Moglo bi te još zanimati:Komentiraj