‘Devil’s Sword’ (1984) | Žuti titl

‘Devil’s Sword’ (1984)

Još jedan urnebes iz Indonezije! Ovaj puta suluda, bajkovita, fantasy kung-fu borilačka psihodelija
nazvana ‘Devil’s Sword’…

Image
Priča je jednostavna – u tajanstvenoj spilji u planinama nalazi se đavolji mač. Tko ga nađe bit će vladar svijeta i imat će apsolutnu moć.

U potragu kreću razni tipovi a između ostaloga i podanici kraljice krokodila, nimfomanke koja traži robove za svoje ljubavne igre te mladi junak (Barry Prima, legenda indonezijske fantasy-kinematografije) koji želi pronaći mač prije svih kako bi spriječio da se zlo proširi svijetom.  Društvo mu pravi žena čijeg je muža otela kraljica krokodila i, zarobivši mu um, pretvorila ga u seksualnog roba. Putem se sukobljavaju sa raznim vješticama, čarobnjacima, lopovima, ljudima-krokodilima (!) i nečim što bi mogli nazvati – kiklopom! Da, velikim čudovistem sa jednim svjetlećim okom, koje čuva mač u spilji a’la ona iz uvodne scene ‘Otimača izgubljenog kovčega’ (gotovo doslovno kopirane klopke :) )…
I tako sve do konačnog obračuna sa samom kraljicom krokodila u sceni koja počinje orgijom (!?), a završava krvavim sukobom! Moram priznati da je film dostojno kopirao sve klišeje klasika hongkonške fantasy kung-fu škole. Pojedine borbe su zaista spektakularne, a arsenal hladnog oružja impresivan: mačete, divovske pile (zapravo nekakve ogromne mačete sa velikim zubcima), mali i veliki noževi, bičevi… a tu je i klasik legendarne braće Shaw: leteća giljotina!

ImageImage

Sve navedeno obilato se koristi pri čemu lete ruke, noge, glave… ponekad u slowmotionu, a ponekad u ubrzanom snimku… nekad na žicama a nekad bez… Osim hladnog oružja, tu su i kipovi koji bljuju vatru, a iz ruku glavnog junaka izlaze i nekakve laserske zrake koje ispucava ‘kad mu pukne film’. Ima i drugih inventivnih ideja koje stvarno do sada nisam nigdje vidio (primjer: vještica koja se sama ‘sastavlja’ – garantirana superludorija! :) ).

ImageImage

Uz katastrofalnu masku (ljudi-krokodili, a posebno ‘kiklop’ opet izgledaju kao loši jeftini gumeni kostimi za maškare), povremeno impresivne kaskaderske egzibicije, vrlo dobro koreografirane borbe i pristojne efekte (unatoč svemu, žice se ne vide i sve je jako dobro sinkronizirano osim očajnih ‘laserskih zraka’) film je ultimativni trash!

I opet je šteta sto ga ne možemo gledati na originalnom jeziku i u originalnom widescreen formatu već samo na jadnim VHS snimkama i stvarno katastrofalnom DVD izdanju kojeg se ne bi posramio ni najlošiji pirat – naime, oficijelno DVD izdanje nema menija, chaptera – NIČEGA osim filma. Tu je očajan engleski dubbing, razilaženje zvuka i slike, slika je očigledno sa loše VHS kopije ispranih boja, bez detalja i rezana na 4:3 pa u nekim scenama glumci govore, a uopće se ne vide u kadru! :( ((

ImageImage

A ovo je zaslužilo da se gleda u punoj seksi-krvavo-borilačko-lamerski-suludoj raskoši!

Arminio
Voli sve što vole mladi ... iz 70-ih i 80-ih.Komentiraj

Logiraj se preko:


*