‘The Devil’ (1972) | Žuti titl

‘The Devil’ (1972)

Đava te odnija
Đava te odnija

Politički prosvjed, freak show i nasilje.

Genijalni poljski redatelj Andrej Zulawski najpoznatiji je po svom legendarnom, u Cannesu nagrađenom ludilu 'Possession', ali još je 1972. godine snimio čak 17 godina zabranjeni klasik ludila & prljavštine 'The Devil', koji je smjestio u turbulentna i anarhična vremena Poljske 18. stoljeća, ne bi li pod masku povijesnog filma sakrio kritiku tadašnje komunističke cenzure, koja mu je svaki film, sve dok nije emigirao u Francusku, spremno bunkerirala odmah po završetku montaže, ali i prije nje (slučaj zvan 'The Silver Globe').

Treba znati razljutiti u isto vrijeme i komunističku vlast i katoličku crkvu, a Zulawski, tada mlad i nabrijaniji nego ikada, to radi s lakoćom. 'The Devil' tako mnogi predstavljaju kao horor, ali krvi i prisustvu samog vraga unatoč, teško da bi ga žanrovski tako olako uskladištili. Priča je to o mladiću Jakubu, kojeg usred masakra u samostanu spasi tajanstveni čovjek u crnom, nakon čega Jakob kreće na putovanje kući, tijekom kojeg sreće luđake i manijake svih vrsta – perverzne glumce, patuljka s drombuljom, nimfomanke…, a potom saznaje da mu se otac ubio, majka postala prostitutka, sestra poludjela, a trudna zaručnica se ševi s njegovim najboljim frendom.

Šizofreniju likova i događaja potencira šizofreni rad kamere, a kad Jakob konačno totalno pukne, nakon sat i pol lutanja krene zadnjih pola sata ubijati sve što mu se nađe na putu. Samo za ljubitelje čudnog i namjerno napornog.

Djevojčica brala jagode...
Djevojčica brala jagode…
Brijanje!
Brijanje!

Image

Velimir
Čarobnjak pisane riječi, džedaj verbalne komunikacije i renesansni čovjek koji štuje sve od japanske eksploatacije do Chucka Norrisa.

Moglo bi te još zanimati:Komentiraj

Logiraj se preko: