‘Gung Ho’ (1986) | Žuti titl

‘Gung Ho’ (1986)

Istok susreće Zapad
Istok susreće Zapad

Šećem ja tako Konzumom, kadli na polici ugledam hrvatsko izdanje 'Gung Ho' DVD-a – kulna ejtiz komedija o susretu Amerike i Japana na području automobilskog biznisa odmah se našla u košari s čokoladom i kilom kruha.

Osamdesetih, Japan je vladao svijetom, a kao najveća ekonomija kupovao je sve redom po SAD-u, uključujući i tržište automobila, a što je dovelo do kolapsa zastarjele američke auto industrije te slučajeva kao što je okrutno ubojstvo Vincenta China i sav kaos koji je nastao nakon njega (ako ne znate o čemu govorim, Wikipedija ima detalje), a koje kao da je dijelom i bilo povod za pacifiziranje situacije putem jednog ovakvog filma.

Nažalost, iako teren sukoba Istoka i Zapada i eksploatacije kulturnih i nacionalnih stereotipa daje ogroman potencijal za dobru komediju, Ron Howard uspijeva fulati pa uz svega nekoliko dobih fora, umjesto razuzdane satire donosi prilično promašenu patetičnu papazjaniju upakiranu u tipičnu američku šljakersku bajku. Sa standardno dobrim Michaelom Keatonom u glavnoj ulozi vođe radnika tijekom pokušaja spašavanja američke tvornice japanskim kapitalom i 'kontroverznim' japanskim metodama stroge radne discipline.

Gledljiva zabava i dokument vremena, ali 'Gung Ho' je mogao biti i puno više od toga. A posebno mi nije jasno zašto film nosi kineski naslov, kad se priča vrti oko Japanaca – još jedan dokaz tome kako Hollywood nema pojma?

Dobar stari Keaton u dobrom starom Tokiju
Dobar stari Keaton u dobrom starom Tokiju
Dobri stari Japanci u dobrom starom SAD-u
Dobri stari Japanci u dobrom starom SAD-u

Image

Velimir
Čarobnjak pisane riječi, džedaj verbalne komunikacije i renesansni čovjek koji štuje sve od japanske eksploatacije do Chucka Norrisa.

Moglo bi te još zanimati:Komentiraj

Logiraj se preko: