‘Ink’ (2009) | Žuti titl

‘Ink’ (2009)

Pa i mi bi bili u stanju snimiti kulerskiji lik!
Pa i mi bi bili u stanju snimiti kulerskiji lik!

Film koji bi htio biti puno više nego što može.

'Ink' je jedan od onih niskobudžetnih indie filmova koji stvarno tako i izgledaju – dramske scene mogle bi biti i bolje režirane (čitaj: davež), baš kao i akcijske (čitaj: epilepsija); gluma nije uvijek na visini (čitaj: užasna je), a tu je i neizbježni ne-baš-oduševljavajući zvuk (čitaj: neugodno neprirodan), kao i pretjerano 'prekenjavanje' s filtriranjem slike, kako bi se prikrila digitalka. Odmah u startu smrdio je na jedan od onih koji imaju kompleks manje vrijednosti pa nedostatak love pokušavaju nadoknaditi silovanjem imitacije tzv. A-lige, s kontraefektom.

Ako mu već tehničke strane nisu oduševljavajuće, onda tajna njegovog uspjeha kod jednog dijela kritike mora ležati u ideji i scenariju, zar ne? Na kraju krajeva, uspoređivali su ga s 'Brazil', 'Donnie Darko', 'The Matrix', 'Dark City' i 'Pan's Labyrinth' – a to nisu male riječi! Nažalost, ipak jesu pretjerivanja…

'Ink' idejno jest jedan od zanimljivijih novih SF-trilera za djecu (nije da je konkurencija ogromna…), u kojem se kombinira sve u rasponu od deltorovske dječje mašte, kung fu akcije, superheroja, SF fantazije i društvenog komentara. Nažalost, finalno djelo je poprilično zbrčkano pa čak i ako vam ne smetaju jadnjikava gluma i 'napadna' fotografija, još uvijek će vas jako smetati pomalo šizofrena količina ideja, ne baš maestralno pospajanih u jednu cjelinu.

Cjelinu koja, najkraće rečeno, govori o dvije zaraćene sile (dobre i zle), koje se u našim snovima bore za naše duše, baš kao što se dobre i loše strane filma bore za našu naklonost ili mržnju. Možda netko snimi gledljiviji remake? Ili barem crtić?

Ovaj nije loš, al' izgleda kao Cyrano...
Ovaj nije loš, al’ izgleda kao Cyrano…
Priznajemo, ima i super vizualnih dijelova
Priznajemo, ima i super vizualnih dijelova

Image

Velimir
Čarobnjak pisane riječi, džedaj verbalne komunikacije i renesansni čovjek koji štuje sve od japanske eksploatacije do Chucka Norrisa.

Moglo bi te još zanimati:Komentiraj