‘Traitement de choc’ (1973) | Žuti titl

‘Traitement de choc’ (1973)

 

Sauna i morske alge

Sauna i morske alge

Što biste sve učinili za vječnu mladost?

Dislocirana otočka klinika pravo je utočište za pacijente dubokog džepa koji se boje starosti što na odmor privuče i friško slobodnu i zbog mlađe koke napucanu privatnu poduzenticu Helene. Moderan spa osim sunčanja, slane sobe i saune na isparenim algama uključuje i misteriozni injektivni koktel. Prve terapije prolaze kao u raju, no nakon samoubojstva prijatelja, Helene gubi kontrolu i povjerenje te otkriva morbidnu tajnu “seruma mladosti”.

UFO francuske kinematografije, Alain Jessua isporučuje svoju viziju “straha od starosti”, uz pomoć tadašnjih top-zvijezda francuske kinematografije, Annie Girardot i Alaina Delona. Fini hladni ambijenti (sterilne, metalom obložene ordinacije više naliče mesnici nego zdravstvenoj ustanovi) u dobrom su kontrastu s lijepo snimljenim morskim eksterijerima i savršeno ocrtavaju Heleninu dvojbu treba li slušati svoju radoznalost pa istražiti zašto se tako učestalo mijenja pomoćno osoblje i koja je tajna seruma ili se poput bogatih kolega prepustiti letargičnom užitku terapije. Izbor brazilske plemenske, udaraljkaške glazbe, cijelo vrijeme radnji daje ritualni element, a ponekad je tako atipično podložena da prosječnu scenu u trenu oblači u mistiku i iščekivanje. Iako ga se svrstava pod horor, film je bliži drami koja spororastuće postaje triler uz kanibalističku kulminaciju u šamaru “pretolerantnom i ignorantskom europskom društvu”.
Preporuka, uz napomenu da je u jednoj sceni cijela glumačka postava kompletno gola i uživa u plićaku pa ne čudi da je full-frontal pimpek Alaina Delona postao lajt-motiv cijelog filma što je svakako pogodovalo izuzetnom financijskom uspjehu. Ah, te lude sedamdesete…

Ova scena je onesvijestila mnoge gledateljice

Ova scena je onesvijestila mnoge gledateljice
Nema morala, ako želiš biti vječno mlad!

Nema morala, ako želiš biti vječno mlad!

Image

Image

 

Marko
Televizijsko-filmski entuzijast i lovac na višak vremena.



Komentiraj

Logiraj se preko:


*