‘The Jeffrey Dahmer Files’ (2012) | Žuti titl

‘The Jeffrey Dahmer Files’ (2012)

Filmski Dahmer

Filmski Dahmer

Dahmer reloaded.

‘Eksperimentalni dokumentarac’ novi je seksi termin za produkciju koja se ne može odlučiti želi li biti igrana ili dokumentarna, dobar naziv za docudrame koje miješaju fikciju s dokumentarizmom. U ovom slučaju, u još jednoj (ali vrijednoj) priči o serijskom kileru i gay-kanibalu Jeffreyju Dahmeru, govorimo o dokumentarcu s igranim rekonstrukcijama. Koje su generalno nešto najgore što se može vidjeti u dokumentarcima – srećom, ‘Jeffrey Dahmer Files’ nije sranje s kablovske, već sjajni ‘eksperimentalni doc’, u kojem su rekonstrukcije savršeno komplementarni komadi atmosferične drame, još jedan izlet u ‘banalnost zla’, slajsevi svakodnevice čovjeka koji je ugasio 17 života, pokušavajući ih pretvoriti u seksualne zombije drilanjem njihovih lubanja.

Oko tih rekonstrukcija, na koje otpada manjinski dio minutaže, izgrađeno je ‘meso’, pravo blago dokumentarca, od arhivskih snimaka i policijskih dosjea do razgovora sa susjedom i policajcima koji su ga uhitili, nakon susreta s raširenim očima odrezane glave u Dahmerovom frižideru.

Nema do real life horora, a redatelj Chris James Thompson ga je uspio jako fino upakirati, kombinirajući stvarni život s jezikom igranog filma, uspješnije od mnoge konkurencije, od ‘Alberta Fisha’ (2007) pa naovamo.

Pravi Dahmer

Pravi Dahmer

Ikona sa značkom

Ikona sa značkom

Velimir
Čarobnjak pisane riječi, džedaj verbalne komunikacije i renesansni čovjek koji štuje sve od japanske eksploatacije do Chucka Norrisa.

Moglo bi te još zanimati:Komentiraj