‘The Super Inframan’ (1975) | Žuti titl

‘The Super Inframan’ (1975)

Ispiranje mozgaSuperherojska-kung fu-SF-Shaw Brothers-kiddy-akcija!

Kada me jedan prijatelj nedavno pitao imam li ‘kineskog Supermana’, sjetio sam se dvije stvari – ‘Super Inframan’ uistinu je u Zapadnom narodu znan kao ‘kineski Superman’ i da, imam ga, iako nikada o njemu nisam pisao za Žuti titl. Grehote li!

Jer, već od uvodne, psihodelične pimball-fraktal-art špice vi ste zaljepljeni uz ekran, a kada u prvih deset sekundi nakon iste te fantastične špice gigantski reptil padne s neba ispred školskog autobusa i napravi kaos, vi ste zaljubljeni. Nema povratka!

Dizajniran poput bombonijere, ‘The Super Inframan’ totalni je 70’s cirkus u kojem Princess Dragon Mom odluči osvojiti zemlju ubijajući ljude uz pomoć galerije suludih čudovišta. Profesor Chang zna da je jedini način za stati na put prijetnji stvaranje poštenog superheroja i tako nastane Inframan, mladić koji se transformira u letećeg borca za pravdu. On lomi željezo kao da je od stiropora (vjerojatno i je), nogama nokautira podivljale vanzemaljske pipke koji dave ljude i spaljuju stvari kiselinom i – jes! – koristi kung fu u borbi s galerijom, borilačkim vještinama jednako vičnih čudovišta. Kraljevski!

Super Inframan!Još ispiranja mozga...

A ako se pitate zašto taj ‘kineski Superman’ tako neodoljivo podjeća na japanskog Ultramana, najveću japansku zvijezdu superherojskog TV programa, odgovor je – pa, ‘malo’ su se inspirirali i to ne kriju…

U svakom slučaju, tu su špijun ispranog mozga koji ubija zelenim svjetlom iz očiju, jurnjava na motorima, imbecilno crveno čudovište koje povraća zapaljivu tekućinu, monster koji puca iz rogova i uveća se do kingkongovsakih proporcija kada to zaželi (baš kao i, ne bi vjerovali, Mr. Inframan!), kričave laserske zrake… veselju nema kraja.

Monstrum u kung fu borbi s motoristimaInframan u trenutku transformacije

Velimir
Čarobnjak pisane riječi, džedaj verbalne komunikacije i renesansni čovjek koji štuje sve od japanske eksploatacije do Chucka Norrisa.

Moglo bi te još zanimati:Komentiraj