‘Dynamo: Magician Impossible’ (2011-2012) | Žuti titl

‘Dynamo: Magician Impossible’ (2011-2012)

Oh boy, that kid is a Dynamo!

Oh boy, that kid is a Dynamo!

I kartom i sitnišem i mentalizmom u glavu, oduševi i zaprepasti za Dynamovu slavu!

Magija nam je uvijek bila draga, pogotovo ulična, ona u kojoj trening i tajming šamaraju logiku iz neposredne blizine dok netom provjerene kovanice neobjašnjivo nestaju u ruci pred očima, a baš ta karta koju si pred koju sekundu zamislio se nekim čudom nađe u lijevoj štikli gospođe s druge strane ceste!
Odrastali smo čitajući Mandraka, a televizijski uz Davida Copperfielda i njegova megalomanska nestajanja, letenja i čudesa, namijenjena konzumaciji u precizno postavljenoj dvorani, a s geodoteski narihtanim kamerama TV prijenosa dojam se dočarao i gledatelju ispred malog ekrana. Potom smo upoznali genijalnost Pena & Tellera i zapravo okusili onaj staroškolski hokuspokus tretman uz živčanije i hororu bliskije rutine, a usput se kroz njihov manje magičan, a više reality serijal ‘Bullshit’ dobro nasmijali tabuima i svetinjama, paralelno spoznavši razornu moć manipulacije. Derren Brown nas je totalno razvalio i zasjeo na tron kralja čudoređa te nas na najbolji mogući način (šokantnom praksom) upoznao s mentalizmom i socijalnim inženjeringom, uz dužno poštovanje i duboki naklon pionirima zanata, a David je Blaine magiju vratio na ulicu pa uz superpoznate frendove ponovno zainteresirao TV kuće na produkciju mađioničarskih emisija, a gledatelje uvjerio da se i iluzija nadograđuje, upotpunjuje i mijenja te da je i dalje vrijedi gledati, popularizirati i tako otvarati prostor nekim novim klincima sa svježim idejama.

Nogač s pomlatkom u Sowetu

Nogač s pomlatkom u Sowetu

Špilanje s ekipom u Venice Beachu

Špilanje s ekipom u Venice Beachu

Vorsprung durch Technik doba interneta, globalizacije i celebrity kulture dočekalo je i svog mađioničara s dovoljnom dozom starog, ali i svježeg materijala — Steven Frayne je u tinejdžerskim danima odrastao u ne baš pitomom jorkširskom gradiću Bradfordu te je iskoristio djedove iluzionističke savjete i prve trikove da bi s grbače skinuo školske zlostavljače. Uz skromnu financijsku pomoć britanske kraljevske obitelji, na čijem je dvoru često služio kao moderna dvorska luda, kupio je opremu i dignuo YouTube kanal s vlastitim uličnim trikovima, uvijek podloženim recentnom grime i dubstep glazbom dajući do znanja da je ulica najbolji filter za ono što radi. S vremenom je mali Steven postao karizmatični Dynamo i vrlo traženi zabavljač u VIP ložama te na korporativnim banketima diljem svijeta, a javnu hvalu nisu mogli suspregnuti niti globalno poznate face poput Willa Smitha, Chrisa Martina i Snoop Dogga dok britanski nogometaši, čiji je Dynamo veliki navijač, u svlačionicama zbunjeni prepričavaju sulude trikove kojima ih je sitni, ali dinamitni Steven izložio.

Protiv raka magija ne pomaže, ali barem zabavlja

Protiv raka magija ne pomaže, ali barem zabavlja

Tri protiv jednog u Nevadi

Tri protiv jednog u Nevadi

Happyendovski, kako to već u pričama o uspjehu obično bude, klinac iz geta sa špilom karata i Crohnovom bolesti dobiva vlastiti, kvalitetno producirani TV show kojem je ovih dana upravo završila druga sezona emitiranja.
Zarazan je to spoj ulične magije, turističkog putopisa i prodavanja finti svjetskim celebrityjima u kojem iz epizode u epizodu kroz razne gradove, Dynamo demonstrira kartaške vještine, nadograđene “standardne” rutine i strast za dobro izvedenom iluzijom. Tako je meštar hodao po Temzi, levitirao u podnožju Isusa u Riju, uvalio mobitel u pivsku bocu, zamijenio Colu s Fantom u neotvorenoj limenci, prognozirao sve rezultate Europskog nogometnog prvenstva i pogađao karte na sto načina kroz Mohawe, geto i soweto pa je u godinu i pol od zabavljača poznatih&slavnih i sam postao ravnopravni gazitelj crvenog tepiha. Frendovi iz djetinjstva kažu da je i dalje onakav kakav je uvijek i bio — ljudina, zajebant i pravi prijatelj kojeg slava i Rolex nisu promijenili, a jedina drugačijost jest što ga Jay-Z zna nazvati da vidi kako je pa moraju na pola sata prekinuti prijateljsku partiju pikada u bredforskom pubu.

Marko
Televizijsko-filmski entuzijast i lovac na višak vremena.

Moglo bi te još zanimati:Komentiraj

Logiraj se preko: