‘Sleep Dealer’ (2008) | Žuti titl

‘Sleep Dealer’ (2008)

Ni dileri nisu što su nekad biliDistopijska niskobudžetna američko-meksička suradnja o američko-meksičkim odnosima s radnjom smještenom u bliskoj budućnosti i militariziranom korporativnom tehnologijom kao glavnim negativcem. Zainteresirani?

Ovako, na papi…, pardon, monitoru, izgleda daleko uzbudljivije nego što jest, ali nije ni za baciti – dapače, ‘Sleep Dealers’, iako svakako ne savršen, jest iznenađujuće dobar primjer kako iskoristiti odlične ideje i oskudne resurse za snimanje vizualno intrigantnog, atmosferičnog, relativno originalnog i svakako modernog (iako estetski podijeljenog između idilične prerije i života isprepletenog kablovima i čipovima) tehno-SF-trilera. S inteligentnim ukazivanjem na šire aspekte kulturoloških, političkih i društvenih problema naše jedine planete.

Priča je sjajna – u bliskoj nam budućnosti, američki vojno-industrijski kompleks dirigira svojim interesima po svijetu isključivo preko kombinacije bespilotnih letjelica, Weba i robota. A onda se u igru uplete jedan siromašni mladi Meksikanac sa svojim radijskim eksperimentima u kolibi i gladi za eksperimentiranjem s novim tehnologijama…

Na trenutke briljantan u svojim vizijama budućnosti koja čuči iza ugla, ‘Sleep Dealers’ nije ‘Matrix’, ali jest i više nego pristojnih sat i pol za ubiti vrijeme i natjerati mozak na razmišljanje. A to je, za jedan relativno nepoznati, niskobudžetni indie naslov, i više nego dovoljno, a bogami i puno više od puno drugih filmova kojima smo ovih dana bombardirani.

Očni slatkiš

Fox News za godinu do dvije

 

 

 

 

 

 

Velimir
Čarobnjak pisane riječi, džedaj verbalne komunikacije i renesansni čovjek koji štuje sve od japanske eksploatacije do Chucka Norrisa.

Moglo bi te još zanimati:Komentiraj