‘Tony Takitani’ (2004.) | Žuti titl

‘Tony Takitani’ (2004.)

ImageJednom me je jedna djevojka pitala kako japanski fimovi mogu biti emotivni kad Japanci nisu pretjerano vični pokazivanju emocija. Ogovor je i danas isti kao i tada, tako prokleto očit i formuliran u obliku upitne rečenice – ima li išta emotivnije od nesposobnosti iskazivanja emocija?


Japanci kao da ne znaju snimiti loš film o samoći, a ovaj s pravom razvikani biser Juna Ichikawe (čovjeka koji se proslavio snimanjem reklama i osvajanjem reklamnih nagrada u Cannesu tri godine zaredom) jedan je od onih na samom vrhu gomile.


‘Tony Takitani’, nominiran za Grand Jury Prize na Sundanceu, adaptacija je Harukija Murakamija (štoviše, prva dugometražna adaptacija nekog njegovog djela), ujedno i jedna od originalnijih književno-filmskih suradnji novijeg doba, a rezultat je predivna kontemplativna drama o čovjeku koji je cijeli život bio najusamljeniji na svijetu, no onda je pronašao djevojku svojih snova. Ali ona ima jednu ozbiljnu manu – ovisna je o šopingu odjeće i cipela do te mjere da to postaje ozbiljan problem…


ImageImage

Velimir
Čarobnjak pisane riječi, džedaj verbalne komunikacije i renesansni čovjek koji štuje sve od japanske eksploatacije do Chucka Norrisa.

Moglo bi te još zanimati:Komentiraj