‘Bhoot’ (2003) | Žuti titl

‘Bhoot’ (2003)

‘Trudnice i ljudi slabog srca gledaju na vlastitu odgovornost’

DVD

Upozorenje na početku filma je na mjestu jer ovaj indijski horror donosi, uz neke vrlo originalne, pregršt kvalitetno od svakud po malo posuđenih i repriziranih ‘bu’ prizora od kojih, uz odgovarajuću glasnoću, atmosferu i ambijent pri gledanju, stvarno mogu ‘vibrirati’ živci! ‘Bhoot’ ili, u prijevodu ‘Duh’ reciklira već dobrano isprostituiranu temu ukletih kuća/stanova/zgrada i opsjednutost duhovima, temu koja već godinama harači azijskom horror kinematografijom u čiji ‘vlak’, u vrijeme najveće popularnosti, eto uskočiše i filmaši sa podkontinenta – pa nije red da oni ne ugrabe dio kolača! 🙂

Jednostavna i ‘cliche-driven’ priča o bračnom paru koji se doseljava u neboder, u novi stan u kojem je prije njih živjela djevojka koja je stradala padom sa balkona u nerazjašnjenim okolnostima. Muž tome ne pridaje veliku važnost pa čak ni ne upozna ženu sa neugodnom prošlošću novog stana. No, kad ona počne doživljavati neobične pojave i tvrditi da viđa prikazu mlade žene, stvar postaje sve ozbiljnija i očito povezana sa nesrećom. Ili se radi o psihičkoj bolesti? U sve se umiješa i policija jer u zgradi dolazi do bizarnog ubojstva te psihijatar koji pokušava dokučiti što se sa nesretnicom događa dok se stanje pogoršava i sve više izmiče kontroli…

Da – jednostavno i već 100 puta viđeno ali ispričano vrlo vješto i bez, za indijski film obaveznih glazbenih brojeva te u normalnoj minutaži (ispod 2 sata!) što je definitivno hvale vrijedan potez jer održava tenziju baš kako treba i ne uništava je nepotrebnim pjesmama ili razvlačenjem što je smrtna presuda za jedan dobar horrorac. Unatoč, kao što rekoh, već ne znam kojoj reciklaži teme, redatelj Ramgopal Varma uspijeva rastegnuti vaše živce iznimno neugodnom atmosferom kroz koju šeću vrlo čudni likovi čudnog ponašanja u još čudnijim ali životno stvarnim situacijama kojima je cilj još više vas ubiti u pojam i provesti kroz fino aranžirane scene psihološke strave i ponešto fascinantne ‘fizičke’ (smrt prve žrtve tj. stvarno groteskni prizor leša se, vjerujte, teško zaboravlja!) i nezaboravne zvučne efekte koji paraju uši i kojih ponekad ima previše i gdje treba i gdje ne treba ali pomažu da sve skupa dovedu do, iako skroz-naskroz predvidivog, fascinanto koreografiranog paranormalnog finala u kojem zastaje dah i koje neću prepričavati jer donosi vrlo intrigantne prizore koji su već i sami dovoljni da se ovo nikako ne propusti!

Zgrada strave'Draga, samo si umorna pa ti se pričinjava'

Uz sve to, još i vizualno ispolirano do savršenstva te snimljeno uz gotovo stalne i povremeno jedva primjetne rotacije kamere koje izazivaju dodatnu nervozu koje ionako ima u svakoj minuti dovoljno i bez toga.

Bhoot!Opsjednuta

I da – dok budete gledali, nikako ne gledajte u kakvo ogledalo ako ga imate blizu TV-a. I nemojte zaspati!

Khkhkhkhkhkh…. (tu zamislite mješavinu jezovitih šumova jecanja, prigušenog režanja i sličnih opakih zvučnih efekata 🙂 )

Arminio
Voli sve što vole mladi ... iz 70-ih i 80-ih.

Moglo bi te još zanimati:Komentiraj