‘Choking Hazard’ (2004) | Žuti titl

‘Choking Hazard’ (2004)

Prvo obrok, a onda može litra točenog. Češkog.
Prvo obrok, a onda može litra točenog. Češkog.

Češki zombiji!

Marek Dobeš, redatelj ovog niskobudžetnog češkog hita, dragi je prijatelj Žutog titla i čovjek koji je kao klinac naučio hrvatski čitajući Zagore na Jadranu. Uvijek je lijepo s njime se nadlaktiti na šank i popričati o novim naslovima na horor tržištu, ili avanturama sa seta 'Hostela' na kojem je radila njegova ekipa…

No što reći za njegov prvi 'ozbiljni' dugometražni film, koji je postao i najvećim indie izvozom češkog filma 2004. godine?

'Choking Hazard' dopadljiva je 'filozofska' zombi komedija s puno zanimljivih ideja, iako ponekad šlampavo izvedenih, sa zgodnom paletom živopisnih likova (od djevojke 'erotomana' do muškog porno glumca, zapravo predanog jehovinog svjedoka) koji na filozofskom seminaru traženja sebe (poznat Dobešov motiv iz puno boljeg kratkog filma 'I Was A Teenage Intellectual') doživljavaju napad horde zombi-šumara!

Glavne mane ovog filma nisu šupljikav scenarij, raskorak želja i mogućnosti te slabašna gluma i šlampava montaža, već nedostatak poštenog gorea, iritantno i napadno korištenje glazbe te činjenica da zombiji izgledaju kao likovi iz dječje kazališne predstave. No opet, u Hrvatskoj nemamo ni to…

Strašni, strašni zombi
Strašni, strašni zombi
Smajl!
Smajl!

Image

Velimir
Čarobnjak pisane riječi, džedaj verbalne komunikacije i renesansni čovjek koji štuje sve od japanske eksploatacije do Chucka Norrisa.

Moglo bi te još zanimati:Komentiraj