‘Crying Fist’ (2005.) | Žuti titl

‘Crying Fist’ (2005.)

ImageChoi Min-sik je umirovljeni boksač sa srebrnom medaljom oko vrata te napuklim rebrima i devastiranom lubanjom na tijelu, koji zbog nedostatka novca, pameti i obiteljske odgovornosti završava na ulici, bez žene i sina, naplačujući ljudima da ga mlate. Svi koji zbog bilo kojeg razloga žele svoj bijes iskaliti nasiljem, mogu to učiniti nad njime unutar jedne runde. Pod uvjetom da plate, naravno.


Paralelna priča prati sudbinu mladića (Ryu Seung-beom) koji završava u zatvoru i postaje članom boksačkog kluba iza rešetaka. Dva glavna lika nikada se ne sretnu i ne znaju za međusobno postojanje unutar prvih 90 posto istog filma. A njihove sportske priče manje su bitne od ljudskih, tj. zapravo su tek katalizator sudbina koje ‘Crying Fist’ pretvaraju u jednu od boljih i moćnijih drama koje sam gledao u posljednje vrijeme.


Redatelj Ryo Seung-wan proslavio se 2004. godine velikim hitom ‘Arahan’, no ovo je nešto posve drugačije – super je gledati Ryu Seung-beoma u ovakvoj ulozi, ako vam je ostao u friškom sjećanju kao tupavi dripac u ‘Arahanu’, ali upravo taj radikalni skok i ta radikalna promjena može se uočiti i u odnosu prethodnog filma Seung-wana i ovog pravog malog, depresivnog remek-djela. ‘Crying Fist’ jedan je od najboljih filmova s motivom boksa ikada snimljenih, a ujedno i jedan od ponajboljih korejskih filmova novijeg doba. Dobitnik FIPRESCI nagrade u Cannesu. Trebate li još preporuka?


ImageImage

Velimir
Čarobnjak pisane riječi, džedaj verbalne komunikacije i renesansni čovjek koji štuje sve od japanske eksploatacije do Chucka Norrisa.

Moglo bi te još zanimati:Komentiraj