‘Harry Brown’ (2009) | Žuti titl

‘Harry Brown’ (2009)

Čišćenje smeća

Čišćenje smeća

To je to!

Takav se čekao! Puno je modernih britanskih filmova s temom kvartovskog nasilja i novih monstruma-klinaca prošlo kroz naše ruke u zadnjih nekoliko godina i ma koliko bilo dobrih stvari (poput, recimo, odličnog ‘Eden Lake’), ništa nije bilo baš ovoliko dobro. Ovako moćno režiran, mračan i sirov, a opet britanski otmjen i pedantan film o sumraku zapadne civilizacije, kroz prizmu rastućeg uličnog nasilja britanskih kvartova (gdje mlade majke završavaju prosutih mozgova na cesti, samo zato jer su se odlučile prošetati onda kada su klinci iz kvarta odlučili zabaviti se besmislenim pucanjem), rijetko se sreće.

Michael Caine ponovo briljira, a kako se London nulanultih pretvorio u Bronx osamdesetih, tako je Caine postao Harry Brown, britanski Paul Kersey, zapravo umirovljeni, ostarjeli bivši marinac kojem je jednostavno dosta sranja i koji brani obraz, život i moral oružjem, kad ga neće braniti nitko drugi, nikako drugačije.

Kad mu mlade psihopate ubiju prijatelja, znate što slijedi – stari Harry će krvi balave bezobrazne da im se napije, a sve je tako sjajno snimljeno, s mješavinom teške drame, decentne akcije, prljavog krimića i klasičnog vigilante trilera. Jednostavno fenomenalno.

Će da koljemo, kume?

Će da koljemo, kume?
Imaš rizlu?

Imaš rizlu?

Image

Velimir
Čarobnjak pisane riječi, džedaj verbalne komunikacije i renesansni čovjek koji štuje sve od japanske eksploatacije do Chucka Norrisa.

Moglo bi te još zanimati:Komentiraj