‘Rolling Thunder’ (1977) | Žuti titl

‘Rolling Thunder’ (1977)

Rambo je pičkica!
Rambo je pičkica!

Dirljiva priča o osveti, prijateljstvu i časti.

Quentin Tarantino je po ovom skrivenom dragulju nazvao svoju distribucijsku kompaniju (Rolling Thunder Pictures) za izdavanje opskurnijih filmskih naslova na DVD-u. Ona je doživjela sudbinu filma te ubrzo pala u zaborav zbog nedovoljnog interesa publike…

Film počinje svečanim dočekom vijetnamskih veterana, među kojima je i bojnik Rane, koji je proveo sedam dugih godina u okrutnom vijetnamskom zatočeništvu. Kako stvari stoje, bilo bi mu bolje da je tamo i ostao, budući da mu se žena, za vrijeme njegovog zatočeništva, zaljubila u drugog muškarca, a sin ga se uopće ne sjeća. No, kap preliju četvorica sitnih lopova koji jednog dana provale u bojnikov dom te mu ukradu 2555 dolara, koji su mu dan ranije dodijeljeni kao nagrada (jedan dolar za svaki dan zatočeništva), a usput mu ubiju ženu i sina, te njemu u mlinu za otpatke samelju šaku (koju mu doktori kasnije nadomjeste protetičkom kukom).

Naravno da bojnika boli k…. i za dolare i za ženu i za šaku, ali ubojstvom sina, napravili su veliku grešku, kako bi rekao Jack Slater. Nakon što uz pomoć simpatične lokalne kurve locira okupljalište lopova, bojnik se vraća po svog, na prvi pogled povučenog ratnog druga (za kojeg se kasnije ispostavi da je psihopat koji bi Mr. Blondea pojeo za doručak), s kojim zatim kreće u konačni obračun s bandom. Cijeli film do tog trenutka je u biti zagrijavanje za krvavu završnicu, kakve se ne bi posramio ni sam Sam Peckinpah, kralj krvavih završnica.

Svaki bi ju otac za snahu
Svaki bi ju otac za snahu
Heeeeeeeeeeere's Tommy
Heeeeeeeeeeere’s Tommy

Kao što možete vidjeti iz screenshotova i kratkog sadržaja, ‘Rolling Thunder’ je niskobudžetni film s jednostavnom pričom, no, ono što ga izdvaja iz eksploatacijskog pakla sedamdesetih, nezaboravne su izvedbe dvojice glavnih glumaca; uvijek karizmatičnog Williama Devanea u ulozi bojnika i budućeg oskarovca Tommyja Leeja Jonesa u ulozi psihotičnog mu prijatelja.
Scenarist je Paul Schrader, najpoznatiji po scenariju za godinu dana starijeg ‘Taxi Drivera’, s kojim ‘Thunder’ dijeli slične motive (vijetnamski veteran koji se teško prilagođava životu nakon rata, prijateljstvo s kurvom i konačni obračun u javnoj kući).

Režiju potpisuje nedavno preminuli John Flynn, ‘Žuti titl’ generaciji možda najpoznatiji po režiji ‘Lock Up’ sa Stalloneom i ‘Out for Justice’ sa Seagalom. Dakle, ako ste ljubitelj revenge žanra, morate imati ovaj dragulj u svojoj kolekciji.

Image

Moglo bi te još zanimati:Komentiraj