‘Karate Kommandos’ (1986.) | Žuti titl

‘Karate Kommandos’ (1986.)

Zlo je loše i samo ako se budete jako trudili...

Zlo je loše i samo ako se budete jako trudili…

It takes a lot more than a pack of rats to bring down a tiger!
1986. godine je reganovska eksploatacijska kinematografija bila na vrhuncu, a filmski nabildani heroji koji spašavaju zarobljene iz prošlih ratnih pohoda i odlučno se bore protiv potkupljive birokracije smješkali su se sa zidova mnogih dječjih soba, automehaničarskih radnji i karate/taekwondo klubova/teretana. Iste je godine Chuck Norris svojim likom i djelom želio zarobiti srca i onih najmlađih, tada već dokazano najboljih potrošača. Dok se njihovoj malo starijoj braći obraćao filmski u ‘Delta Forceu’ najmlađoj je publici ponudio animirani serijal ‘Karate Kommandos’. Paralelno je pokrenuo i istoimeni strip i figurice što se pokazalo i više nego uspješno u mnogobrojnim prijašnjim animiranim projektima poput ‘M.A.S.K.’, ‘He-Man’ i ‘Transformers’. Nažalost, ‘Karate Kommandos’ su skinuti s programa nakon samo pet prikazanih epizoda, a Chuck se ipak posvetio nastavcima ‘Delta Forcea’. Dvadeset godina kasnije cijela ideja i njeno nasljeđe uživa kultni status baš kao i sve drugo što se imalo tiče lika & djela gospodina Norrisa.

Koncept ‘Karate Kommandosa’ je banalno jednostavan. Glavni junak je Chuck Norris kojem je Chuck Norris posudio glas. Epizode obiluju CN inicijalima, a skoro pa svaki dijalog negdje spominje Chucka ili Norrisa. Najbolji primjer za to je i uvodna špica, sekvenca s uvjerljivo najviše puta spomenutih Chuckova i Norrisa po jedinici vremena. On i njegov politički korektan tim su zaposlenici Vlade, a glavni neprijatelj im je misteriozni The Claw čija naređenja terenski izvršava Super Nindža sa vojskom običnih nindža. Dvadesetak minuta borbe dobra i zla po epizodi obiluje poznatim klišejima (nindže nikad ne ciljaju precizno, iako ih se spominje kao vrhunski istrenirane ubojice) i znanstveno upitnim elementima (delfin superbrzo vuče sumo-borca pod vodom, izvlačenje iz velikog vodenog tanka uz pomoć netom ubijene anakonde i slične urnebesno zabavne ideje). Vrhunac je ipak peta epizoda u kojoj se spajaju nindže, vudu ritual i zombiji na udaljenom otoku.

Animirani Chuck s glasom pravog Chucka suvereno se suprotstavlja zlu.

Animirani Chuck s glasom pravog Chucka suvereno se suprotstavlja zlu.

Zli The Claw prijeti UN-u.

Zli The Claw prijeti UN-u.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svaku epizodu ‘Karate Kommandosa’ otvara video-obraćanje godpodina Chucka u kimonu uz mini prezentaciju borilačkih vještina i najavu problematike same epizode – Djeco, delifini su dobri, ali ne misle svi da su delfini dobri. Po završetku bi se ponovno pojavio sa nekom moralnom Springerovskom poukom uz odlučno koketiranje s kamerom. Postoje ljudi koji nisu dobri, baš poput onih koji Vas maltretiraju na igralištu. Zbog takvih se morate jako puno truditi u životu. Mi smo pobijedili jer se nismo predavali. Zato kada sljedeći put loše riješite kontrolni ili izgubite utakmicu, ne dozvolite da vas to uništi. Ne predajte se i biti ćete pobjednici. Navali narode!

Marko
Televizijsko-filmski entuzijast i lovac na višak vremena.

Moglo bi te još zanimati:Komentiraj