‘Mongol’ (2007) | Žuti titl

‘Mongol’ (2007)

Krvave bitke
Krvave bitke

Kazahstanski kandidat za Oscara! S Tadanobu Asanom!

Na neke filmove jednostavno ne možete čekati. Stoga sam spao na to da 'Mongol' pogledam s urnebesno iritantnim ruskim dabingom (uz izvorni zvuk, srećom), obzirom da je to trenutno jedina dostupna verzija koja postoji. No opet, tko će dočekati pogledati zbog čega je Asano posljednjih godina hodao svijetom s dugom kosom, izbjegavajući škare zbog uloge upravo u ovom epu.

Nakon 'Borata', Kazahstan je postao hot shit, iako baš i ne u najpozitivnijem smislu. Mnogi Boratovi fanovi još uvijek vjerojatno nisu svjesni da Kazahstanci ne samo da ne sliče Baron Cohenovoj verziji (plus što usto imaju i kose oči), već su u stanju imati i svoj film među pet odabranih kandidata za Oscara (što jednoj Hrvatskoj baš nešto ne polazi za rukom). 'Mongol' je tu da pokaže svu snagu i sjaj kazahstanske kinematografije. Koja, ruku na srce, nije pokorila svijet kao glavni junak ovog filma, ali kada su povijesni epovi u pitanju, nakon 'Mongola' možda učini upravo to! Iako je ovdje zapravo riječ o njemačko-kazahstansko-rusko-mongolskoj produkciji.

Tadanobu Asano u Tunguziji, dakle. Kao legendarni Genghis Khan, koji ostaje bez oca i postaje robom, a onda i veliki koljač koji je osvojio pola svijeta (iako, zanimljivo, film staje taman uoči njegovih globalnih osvajanja).

Fotografija je impresivna, gluma vrhunska, drama ubitačna, akcija fantastična – ukratko, Asano nikada nije glumio u lošem filmu i nema nikakvog razloga da to sada počne raditi, taman na ulasku u svoju glumačku zrelost. Esencijalno gledanje.

Genghis Asano
Genghis Asano
Egzotično mongolsko kolo. Not.
Egzotično mongolsko kolo. Not.

Image

Velimir
Čarobnjak pisane riječi, džedaj verbalne komunikacije i renesansni čovjek koji štuje sve od japanske eksploatacije do Chucka Norrisa.

Moglo bi te još zanimati:Komentiraj

Logiraj se preko: