‘Warlords’ (2007) | Žuti titl

‘Warlords’ (2007)

S ovima nema zajebancije

S ovima nema zajebancije

Jet Li, Andy Lau i Takeshi Kaneshiro kao krvna braća u povijesnom epu… pa, epskih razmjera.

Nakon ‘Mongola’, nešto sam baš u elementu hladnog oružja, buzdovana, sablji, sjekira, konja, koplja i raskošnih kostima. A ‘Warlords’ isporučuje sve to, u paketu s legendarnim njuškama pred kamerama i klasičnom pričom o herojstvu, žrtvi, prijevari, politici i dobrom fajtu. Kung fu i mačevi – fuck yeah! Ali ne na Zhang Yimou foru – ovo nije romantizirana slikovnica ni bajkovita poezija, već prljavi, konanovski komad klanja smješten u doba velikog građanskog rata sredinom 19. stoljeća, kada je tijekom svega 14 godina pobijeno nevjerojatnih 70 milijuna ljudi.

Naravno da Jet Li nije bio jedan od njih, obzirom da je gospodin, iako u godinama, i ovdje demonstrirao kako izgleda junak sposoban golim rukama svladati brojčano nadmoćnijeg neprijatelja. No, likovi i drama izgrađena oko njega i njegove krvne braće važniji su od borbi i koreografija, što ‘Warlords’ čini zaokruženim spektaklom u rangu starog Kurosawe. Skoro pa.

Masovke bez CGI statista (činjenica da su koristili 500 kaskaderskih konja govori puno), pravi antiheroji, fascinantne i neviđeno brutalne (a usto maestralno režirane – bravo, Peter Chan!) scene bitaka, sumorni, pesimistični realizam i klasična kineska melodrama – sve što nećete pronaći u Hollywoodu, plus ofucani i čupavi Li, stari jebač Andy i japanski idol curica Takeshi na jednom mjestu, u mračnom antiratnom filmu i zabavno upakiranoj lekciji iz povijesti. S krvi do koljena.

Sudar koplja i čovjeka na konju

Sudar koplja i čovjeka na konju
Sudar čovjeka i topa

Sudar čovjeka i topa

Image

Velimir
Čarobnjak pisane riječi, džedaj verbalne komunikacije i renesansni čovjek koji štuje sve od japanske eksploatacije do Chucka Norrisa.

Moglo bi te još zanimati:Komentiraj