‘Kilimanjaro’ (2000) | Žuti titl

‘Kilimanjaro’ (2000)

Krv, pištolji i ostali sastojci korejskog lonca
Krv, pištolji i ostali sastojci korejskog lonca

Prošlo je već deset godina…

…otkada je Koreja tek krenula na svoj put da postane filmskim coolom cijelog svijeta, a ne samo Azije, a negdje putem izgubio se ovaj pionir dobrog starog korejskog recepta, u kojem smo svi uživali sve ove godine – još jedna mješavina drame i krimića, ultranasilja i nevjerojatne sporosti.

Upravo ga ta čudna sporost, koja zna biti dosadnjikava, odvaja od većine drugih sličnih naziva iz iste zemlje (čija sporost nije dosadnjikava), a i spušta mu kvalitetu za koju stepenicu, no nakon što odlutate mislima, svako vas malo u radnju vrati kakav nasilni šok, od ubijanja djece i brutalne kaskaderske lomljave na vjetrobranu automobila preko klasičnog šutanja i šaketanja do maltretiranja pišanjem u usta kroz lijevak i zakucavanja bilijarske kugle u glavu.

Čudan je taj ‘Kilimanjaro’, ali u konačnici ovo je prvenstveno brutalna drama, sjebana priča o brutalno sjebanim životima, s policajcem čiji je brat blizanac pobio svoju obitelj, a zatim i sebe, ne bi li njegov buraz sa značkom potom stigao u svijet sulude provincijske mafije. Zadovoljit će sve kompletiste ‘drugačije Koreje’. Iako ne i oduševiti.

Ali ako dočekate kraj, čuveno grand finale, vidjet ćete… Pa, neću spojlati.

Sadistička osveta, ali krivi čovjek
Sadistička osveta, ali krivi čovjek
Ništa bez čilanja na plaži
Ništa bez čilanja na plaži

Image

Velimir
Čarobnjak pisane riječi, džedaj verbalne komunikacije i renesansni čovjek koji štuje sve od japanske eksploatacije do Chucka Norrisa.

Moglo bi te još zanimati:Komentiraj